Delia Owensin kirja; Suon villi laulu


Nytpäs tupsahti eteeni luettavaksi mainio kirja, luonnosta, yksinäisyydestä, erilaisuudesta, köyhyydestä, Pohjois-Carolinan rannikon elämästä. Vaikka kirja on amerikkalaisen noin 70-vuotiaan naisen esikoisteos, entisen eläntieteilijän kirjoittama, se sopii suomalaiselle hyvin luettavaksi juuri luontoaiheensa takia. Tarina kertoo lapsesta, sitten naisesta, hänen hyvin köyhästä perheestään ja selviytymisestä. Lapsesta aikuiseksi on pitkä matka ja kun perusturvallisuus järkkyy perheen murentuessa ja kadotessa vähitellen, ei ole ihme, jos persoonallisuus käpertyy kasaan. Ujo, arka, syrjäänvetäytyvä erakko, niitähän Suomessakin on. Ihmisiä, jotka pelkäävät ja karttavat toisia ihmisiä ja siihen on aina syynsä. Lapsuuden ja nuoruuden traumat vaikuttavat koko elämään. Introverttejä yksinäisiä avuttomia syrjäytyneitä, jotka ovat tavallaan kokonaan yhteiskunnan ulkopuolella pelkoineen ja ajatuksineen. Pelkäävät kaikkea, jopa itseään. Kirjan murhakin  selviää lopussa. 

Parasta kirjassa on suoalueen eläinten, kasvien ja lintujen kuvaus. Sen avulla Rämelikka jaksaa. Hän seuraa lintuja, eläimiä, kasveja, vuoden aikoja ja samalla maalaa sekä piirtää. Onhan kirjaan saatu romantiikkaakin, joka tuntuu hieman epäuskottavalta, mutta höystää tarinaa ja luo toivoa paremmasta. Mutta jos kirjaa on myyty jo lähes 5 miljoonaa kappaletta, niin kirjailija on onnistunut luomaan tarinan, joka koskettaa aika monia. Sopiva tarina koronaikaan, kun on mentävä ulos ja luontoon ja avattava silmät eri tavalla kuin ennen. 

P.S. Katsoin elokuvan syyskuussa 2022. Se oli hyvä, mutta tietysti erilainen kuin kirja. Hidastempoinen, mikä sopi todella hyvin tunnelmaan. Ei aina tarvitse tapahtua koko ajan. Eihän kirjakaan ole toimintaa täynnä, vaan siinä on paljon luonnonkuvailua. Joku nykyihminen ei pitänyt siitä elokuvasta, hän pitkästyi, mutta minä en. Tajusin kirjan ja elokuvan sanoman. Ei aina tarvitse olla kiire, vaan voi välillä myös pysähtyä katsomaan ja miettimään, mitä ympärillä tapahtuu, tarkkailla luontoa, seurata pieniä elämän ihmeitä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raija Oranen: Minä Armi Maria R.

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa

Walter Isaacson: Steve Jobs