Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus

Kirsti Paakkanen oli suuri persoonallisuus ja samalla kun suuri, niin pieni jopa vaatimaton ja ujo ihminen, joka sai paljon aikaan. Tämä hänen elämänkertansa on huikea tarina elämästä, josta ei väriä ja vauhtia puuttunut. Kirstin persoonalisuuskin oli värikäs. Hyvä päivä, paha päivä. Kiltti Kirsti, ilkeä Kirsti sen mukaan, miten meni milloin missäkin. Hän on oikeastaan suomalaisen sisun suuri perikuva, kun kirjailija kertoo Paakkasen yritystarinat vailla vertaa. Ensin hän sai oman Womena-yrityksen kovaan kasvuun ja sitten tuli kaikkien suomalaisten tuntema Marimekko. Itsekin perheyrityksessä ja myös omassa työtä tehneenä tiedän nuo samat haasteet. Jokaisen yrittäjän kannattaisi lukea tämä kirja ja jokaisen yrityksessä työtä tekevän. Joka naisen ja miehen yritysopas, ettei pidä antaa periksi!

En voi kuin ihailla Kirstiä, joka oli samanikäinen kuin äitini ja kuoli vielä samana vuonna. Mistä näitä suomalaisia sisupussinaisia löytyy? Mikä sai heidät noin vahvoiksi? Kirstin sai köyhyys ja lapsettomuus yrittämään entistä kovemmin. Riipaiseva on tuo hänen rakkaustarinakin, kun rakastaa puolisoaan niin paljon, että pakottaa hänet eroamaan, jotta puoliso saisi oman perheen. 

Kirsti Paakkanen ei pukeutunut kuitenkaan koskaan Marimekon vaatteisiin, vaan kalliisiin ranskalaisiin merkkivaatteisiin. Sehän oli hieman erikoista. Olisi kiva tietää, pukeutuiko hän koskaan Marimekon vaatteisiin. Hänen lempivärinsä oli musta sen tähden, kun oma äiti käytti mustaa paljon. Joskus valkoista, harvemmin punaista tai sinistä. Sisustajana hän oli pelkistetyn tyylin taitaja. Kirsti käytti Versacen kahvikuppeja ja astioita, musta-kulta sopi sisutukseen. Oikea tyylitaituri. Mutta hän sanoi, ettei hän olisi onnistunut sisutusalalla, vaatealan hän tunsi omakseen.

Mielenkiintoinen oli myös Kirstin sukutausta. Vaikka hän oli todella köyhistä oloista, hänen äitinsä polveutui suoraan ranskalaisesta ylhäisösuvusta! Äidin suvussa oli myös pappeja, Simon Storckovius ja Israel Argillander ja sitä kautta jostain ranskalainen Roschier-suku. Valentin Roschier oli kornetti eli vänrikki ja vaimo saksalainen Kristina Fischer. Heillä oli viisi lasta, yksi poika Wilhelm Roschier, joka sai 50-vuotiaana talon palvelijan kanssa pojan. Tämän Eerik-pojan jälkeläinen oli Kirstin Hilma-mummo ja hänen lapsensa Helmi, Kirstin äiti. Siis jostain kaukaan tuli todella hyvä tyylitaju geeneissä sitten Kirsti Paakkaselle (os. Poikonen)!

Marimekko voisikin tehdä Paakkasen muistoksi hienon mustan malliston. Mustaa paljetteineen, pitseineen ja valkoista, punaista ja sinistä glamour-mallistoa. Eiköhän sekin menisi maailmalla ja vähän Suomessakin? 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raija Oranen: Minä Armi Maria R.

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa

Walter Isaacson: Steve Jobs