Satu Rämö: Hildur

Minun oli pakko lukea tämäkin kirja, koska olen käynyt Islannissa ja se teki minuun suuren vaikutuksen. Ja kyllä olen lukenut kaikki Rämön kaikki muutkin kirjat. Islannin luonnon kuvaus on näissä hänen kirjoissaan parasta ja sitten tietysti erilaisten ihmisten kuvaus. Tämä dekkari tuntuu aika todelliselta, vaikka henkirikokset ovat harvinaisia Islannissa. Islantilaiset ovat oma erikoinen kansansa ja niitä omituisia tyyppejä tuli reissullanikin vastaan. Muistan esimerkiksi Reykjavikista yhden oudon tyypin, ison miehen, joka tuli joka ilta hämärissä vastaan kadulla polkupyörällä aina outo naamari kasvoillaan. Hieman tuli puistattava tunnelma.

Dekkarissa tulee ruumiita aika lailla. Mutta kaikkeen löytyy selitys, joka sekin tuntuu uskottavalta. Mukavaa on se, että kirjaan on mahtunut yksi suomalainen herkkis poliisi, joka kutoo villapaitoja. Nythän miehetkin ovat innostuneet oikeasti kutomaan, kun on huomattu, että käsillä voi tehdä muutakn, kuin näprätä kaukosäädintä tai kännykkää! Sitäpaitsi neulomisella on aivoja rentouttava vaikutus ja meditatiivisia vaikutuksia koko kehoon. Ajatukset pitää pysyä neulekuvioissa eikä työasioissa. 

Toivottavasti joku suomalainen elokuvantekijä tarttuu tähän kirjaan ja tekee mielenkiintoisen elokuvan Islannin upeissa maisemissa. Mutta aika haastava paketti olisi saada tästä kirjasta hyvä elokuva. Hildurin hahmo jäi kyllä hieman etäiseksi. Hänen kuvauksessaan olisi voinut olla hieman enemmän jotain, mitä en osaa nyt sanoiksi muokata. Hän jäi minulle jotenkin etäiseksi. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raija Oranen: Minä Armi Maria R.

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa

Rosa Liksom: Väylä