Hanna Brotherus: Ainoa kotini

Onpas tässä todella avoin ja rehellinen tilitys omasta elämästä ja samalla koko lähipiiristä.  Autofiktiokirjat ovat tätä päivää sen jälkeen, kun kirjailija Karl Ove Knausgård julkaisi kirjasarjansa Taisteluni. Luin ne kaikki KOG:n "elämäntaistelukirjat" aikoinaan ja kaikki muutkin hänen kirjansa. Ei elämä päästä ketään helpolla. 

Rankkaa taistelua on ollut Hanna B:kin elämä, ei hänkään ole helppoa elämää elänyt, niin kukahan sitten meistä? Itkuhan siinä tuli, kun luin hänen äidin tunteistaan, kun hän taisteli neljän lapsensa kanssa. Kun isä ja äiti etsivät kadonnutta teinilastaan pitkän aikaa, voi kuvitella sen vanhempien suuren tuskan. Miten kaikki voi mennä välillä niin pieleen, vaikka vanhemmat tekevät kaikkensa. Kasvatus ei ole helppoa, kun koko ajan raahaa mukanaan vanhempien omaa menneisyyttä, omia kokemuksiaan ja pelkojaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. - Mutta omasta äidistäni en olisi voinut kirjoittaa hänen tavallaan, sen verran kunnioitan omia vanhempiani, vaikkeivat hekään  ehkä aivan täydellisiä olleet. Me kaikki vanhemmat olemme omalla tavallamme keskeneräisiä nuorina äitinä, isänä. Lapset he vasta sitten kasvattavat meitä lopulliseen persoonallisuuteemme. Vasta myöhemmin tajuaa, mitä olisi voinut tehdä toisin. 

Hanna B kirjoittaa sujuvasti. Meidän jokaisen elämä on tarina, josta voi oppia jotain ainakin itse tai sitten joku muu, kun sen kirjaksi kirjoittaaa. Hienoa, että hän lähti Pariisiin miettimään omaa elämäänsä. Se tekisi jokaiselle äidille hyvää mennä välillä jonnekin lepäämään ja miettimään ja varsinkin niille äideille, jotka tuntevat välillä täysin epäonnistuneensa. Kirjoittaminen on ollut varmasti terapoiva projekti tässäkin. Ihailen ihmisiä, ja varsinkin taiteilijoita, jotka ovat hyviä niin monessa kuten Hanna B. Luovuus on lahja, jota voi useimmiten vain käyttää hyvin ja avata samalla lukkoja, jotka eivät muuten aukeaisi.  Rohkeutta tällaisen kirjan kirjoittaminen vaatii erittäin paljon ja sehän ei onnistu kaikilta. Tässä kirjassa on onnistuttu elämän monien epäonnistumisten jälkeen ainakin kirjoittamisessa. Toivon Hannalle B:lle hyvää ja rikasta elämää jatkossa. 

Jokaisen meistä pitäisi kirjoittaa kirja omasta elämästään. Se auttaisi ymmärtämään meitä itseämme enemmän. Jokaisen elämä on tärkeää ja arvokasta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raija Oranen: Minä Armi Maria R.

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa

Walter Isaacson: Steve Jobs