Seppo Salminen: Kirurgina Ruandassa

Yleensä en lue sodista kertovia kirjoja, mutta nyt kiinnostuin Ruandan kokemuksista kirurgin työssä. Onhan tämä kauheaa luettavaa! Ruumiskasoja, kuolevia potilaita, pelkoa, hulluutta, humalaisia sotilaita, lapsisotilaita. Sodan mielettömyys ja järjettömyys tulee kyllä tässä kirjassa hyvin esiin. Miten ihminen voi olla tällainen peto? Eikö ihminen koskaan viisastu? Miksi sotaa vain riittää, vaikka sopimisella ja järjellä pääsisi parempaan lopputulokseen. Mistä ihmisen viha toisia kohtaan tulee, mistä ja miksi? Eikö tämä maailma koskaan opi? Mutta näkyyhän viha tuossa rajan takana naapurissakin tällä hetkellä. Siellä vihataan länttä. Ollaan vaikka mitä, keksitään vihan kohteita aina vaan uusia. 

Ei ole ihme, jos toiset sekoavat lääkärin työssään sotatantereilla. Mistä se raakuus ja hurja viha tulee? Kateudestako, ehkäpä, kun Ruandassakin koulutetut pääsivät hengestään. Vaikka Ruandan heimosodista on aikaa, muistaa maailma ne aika hyvin. Sadan päivän sodan aikana murhattiin kansaa ainakin 800 000 eli lähes miljoona tutsia ja hutua. 

Koska yleensä kartan väkivaltaisia kirjoja, no kevyet dekkarit kyllä kuuluvat välillä lukulistaani, huomasin turtuvani aika nopeasti Ruandan tappamiseen ja ruumiisiin. Sama taphtuu varmaan lääkäreille. Entinen naapurimme oli aikoinaan Afganistanissa sotakirurgina. Hän ei ole kirjoittanut kirjoja, kylläkin lehtijuttuja hänesstä on ollut. Monta kertaa meinasi henki lähteä. Mutta Ruandan ruumiskasojen löyhkä oli kyllä kuvottavaa luettavaa. Kauheaa kuvausta oli sekin, miten koiralaumat söivät ruumiita. Eniten itketti kirjan kuvaukset lasten kärsimyksistä ja peloista. Oikeastaan itkin ja surin koko ajan kirjaa lukiessa.  

Nyt sitten rohkaistuin ja katsoin nykyajan lännen sarjan Yellowstone  Netflixistä, jossa tappoja, murhia, välivaltaa on koko ajan, lähes joka jaksossa. Mutta sarjaan koukuttui täysin ja onhan Kevin Costner todella hyvä näyttelijä. Pahuus ja murhat rehottavat maapallolla varmaan niin kauan kuin ihmisiä riittää. Lännessä karjankasvattajat, intiaanit ja rakentajat tappelevat keskenään. Sitä kertoi aikoinaan työelämässä tapaamani amerikkalainen proffa Minnesotasta, sotaa siellä käydään tänäkin luonnonsuojelijoiden ja karjankasvattajien välillä tällä hetkelläkin. Toivottavasti kohta näkyvät Yellowstonen 4.s ja 5.s tuotantokausi. Kuudettakin tehdään, mutta Costner on riitautunut Netflixin kanssa saamatta jääneiden palkkiodensa takia. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raija Oranen: Minä Armi Maria R.

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa

Rosa Liksom: Väylä